Kajian ke atas bangunan-bangunan lama di kawasan Johor Bahru - 316814 Norashikin Mustaffa (Sekudai : Universiti Teknologi Malaysia, 1992)
Bangunan-bangunan lama di Johor Bahru kebanyakkannya adalah berusia antara 70-100 tahun. Skop kajian adalah meliputi penilaian keupayaan dan kemampuan bangunan-bangunan lama untuk menanggung beban dengan melakukan ujian tanpa musnah. Kerosakan atau kegagalan yang terdapat dikenalpasti supaya punca-punca dan jenis serta darjah kerosakan atau kegagalan dapat diketahui. Beberapa kaedah membaikpulih dicadangkan berdasarkan kepada jenis dan kadar kerosakan yang dihadapi bagi bangunan jenis struktur konkrit bertetulang dan kerja bata. Satu kajian kes juga telah dibuat disebuah bangunan lama yang terletak di Jalan Yahya Al-Dattar, Johor Bahru.