Pengoptimuman laluan memungut sampah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur - 460569 Elias Naina Mohamed (Kuala Lumpur : Universiti Teknologi Malaysia, 1988)
Dalam projek ini pengkaji telah melihat operasi memungut sampah yang dijalankan oleh Jabatan Perkhidmatan Bandar di bawah pentadbiran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Terdapat beberapa faktor yang boleh memperbaiki keberkesanan operasi memungut sampah. Salah satu faktor-faktor tersebut ialah laluan pungutan yang dilalui oleh kenderaan memungut sampah. Dalam kajian ini pengkaji telah memilih satu kawasan operasi pungutan sampah dan mengkaji laluan yang mungkin dilalui oleh kenderaan memungut sampah. Satu model matematik telah digunakan untuk mencari laluan yang optimum (laluan-lauan yang memberikan jumlah jaraknya minima) dalam operasi pungutan sampah di kawasan tersebut. Pengkaji mendapati laluan optimum yang diperolehi adalah lebih pendek jaraknya dibandingkan dengan laluan yang diikuti sekarang.