Sistem pengurusan video on demand di siber kafe - 207297 Rohaya Latip (Skudai : UTM, 1999)
Di dalam era globalisasi teknologi maklumat, penggunaan teknologi internet sudah menjadi agenda penting dalam kehidupan manusia, kemudahan halaman WEB yang semakin canggih dan murah menjadi pemangkin ke arah berkembangnya penggunaan multimedia didalam dunia rangkaian internet. Walau bagaimanapun wujudnya pelbagai masalah apabila sesuatu sistem ingin dibangunkan yang melibatkan grafik, imej, audio dan ciri-ciri multimedia yang lain seperti masalah ruang storan, kemampuan media HTML yang terhad, kelajuan sesuatu data itu diproses dan masalah perkakasan dan perisian mahal. Justeru itu, melalui pembangunan sistem pengurusan Video On Demand segala masalah di atas dapat diatasi walaupun melibatkan ciri-ciri multimedia. Metodologi Unified Modeling Language (UML) digunakan untuk mebangunkan sistem ini kerana bersesuaian dengan senario projek ini. Microsoft Front Page 98 digunakan dalam pembangunan projek bahasa VBScript serta Commen Gateway Interface (CGI) sebagai enjinnya. Pelayan WEB serta Microsoft Access untuk menyimpan segala data berbentuk teks dan video. Perisian untuk memainkan video ini adalah perisian RealPlayer G2.