Menghasilkan perisian bebas untuk AutoCAD dalam kejuruteraan struktur III - 435913 Ismail Kayan
AutoCAD adalah merupakan satu perisian komputer yang berkemampuan tinggi di dalam melaksanakan kerja-kerja melukis yang berdasarkan kepada komputer mikro. Perisian ini berkuasa tinggi dan mudah digunakan, mudah difahami walaupun dengan pengetahuan yang sedikit mengenainya dan lebih cepat menghasilkan lukisan jika dibandingkan dengan cara insani (manual).Tujuan projek ini adalah untuk membentuk perisian bebas yang terdiri daripada menu, aturcara makro dan aturcara yang lain. Aturcara ini digabungkan dalam menunya sendiri untuk dihubungkan dengan AutoCAD bagi menambahkan lagi keupayaan AutoCAD itu sendiri dalam menyediakan lukisan perincian khususnya lukisan perincian struktur untuk tangga dan papak. Dengan adanya aturcara ini, maka pengguna tidak perlu lagi melukis dengan menggunakan menu asal AutoCAD yang terlalu lama dan berulang-ulang. Sebaliknya pengguna hanyalah perlu memasukkan data yang perlu sahaja dan lukisan perincian akan dibuat secara automatik oleh AutoCAD mengikut arahan yang ditulis dalam aturcara berkenaan. Hal ini membolehkan lukisan perincian dilukis dengan lebih mudah, cepat dan tepat.