Penyelenggaraan bangunan - 436005 Hiew, Fong Poh
Sehingga kini, penyelenggaraan bangunan merupakan bidang teknologi yang masih diabaikan. Ia mendapat sedikit publisiti dan selalu diperkatakan knononya, mereka-mereka yang terlibat dalam pengurusan dan pengelolaan kerja penyelenggaraan adalah tidak produktif.Adalah menjadi harapan semua pihak untuk menghasilkan sebuah bangunan yang bebas dari kerja penyelenggaraan; namun ini dalah teramat sukar walaupun langkah-langkah pencegahan boleh diambil dalam peringkat rekabentuk struktur bangunan. Pengabaian kerja-kerja penyelenggaraan bangunan akan meninggikan kadar kerosakan pada fabrik dan kemasan bangunan.Dalam projek ini, pengurusan penuyelenggaraan bangunan juga dibincangkan memandangkan kepentingannya dalam menghasilkan pulangan yang memuaskan dari aktiviti penyelenggaraan bangunan.Dua kajian kes telah dilakukan untuk memperlengkapkan projek ini, masing-masing merupakan contoh Penyelenggaraan Terancang dan Penyelenggaraan Tidak Terancang.Diharapkan projek ini dapat memberi panduan positif kepada pihak-pihak yang bergiat dalam industri pembinaan dan penyelenggaraan bangunan untuk mengelakkan kegagalan utama yang selalu berlaku pada bangunan.