Faktor-faktor yang mempengaruhi ciri-ciri keplastikan tanah liat di sekitar Johor Bahru berdasarkan ujikaji Makmal (merujuk BS 1377: 1975) - 436014 Hanafiah Hassan
Segalanya telah dimulakan oleh Albert Attetberg pada tahun 1911 yang telah menemui perubahan yang berlaku ke atas sifat-sifat tanah liat hasil daripada penambahan dan pengurangan air. Had-had perubahan dari satu peringkat ke satu peringkat ini kemudiannya telah dikenali sebagai "HAD ATTERBERG".Urutan dari peristiwa ini, beberapa orang saintis lain seperti Cassagrande dan Terzaghi telah mengkaji penggunaan had Atterberg di dalam sektor pembinaan dan mekanik tanah. Hasil dari pengkajian ini telah didapati bahawa ciri-ciri keplastikkan yang terdapat pada tanah liat tidak ujud pada tanah dari jenis lain biarpun saiznya adalah lebih halus daripada saiz tanah liat.Kajian ini adalah bagi mengenalpasti faktor-faktor yang mempengaruhi ciri-ciri keplastikkan tanah liat berdasarkan ujikaji makmal dengan merujuk kepada piawai BS 1377:1975. Sampel-sampel tanah telah diperolehi daripada sekitar Johor Bahru, iaitu Lebuhraya Pasir Gudang dan Persimpangan UTM.Adalah diharapkan kajian ini akan dapat mengenalpasti faktor-faktor yang mempengaruhi ketepatan di dalam mendapatkan nilai had plastik sesuatu sampel tanah liat