Kajian di titik konflik: kes Johor Bahru - 452906 Radilah Abd. Wahab (1992)
Pertumbuhan pesat ekonomi di Johor Bahru terutamanya dalam sektor perindustrian dan pengilangan mangakibatkan pertambahan penduduk yang bermastautin di kawasan sekitar bandar Johor Bahru. Oleh yang demikian bilangan kenderaan juga akan bertambah dari masa kesemasa. Rangkaian jalanraya utama yang menuju kebandar Johor Bahru selalu mengalami masalah kesesakan lalulintas. Untuk mengenalpasti apakah punca masalah ini dan cara-cara mengatasinya, maka suatu kajian dijalan utama tersebut perlu dibuat. Oleh kerana masalah kesesakan sering berlaku dikawasan-kawasan titik konflik (persimpangan), satu titik konflik yang kritikal telah dikenalpasti iaitu dipersimpangan utama yang menuju keJohor Bahru dan jalan yang menuju ke Gelang Patah. Tujuan utama kajian ini dilakukan ialah untuk mengkaji samada rekabentuk geometri dan lampu isyarat di simpang tersebut sesuai dengan jumlah kenderaan yang melaluinya ataupun sebaliknya. Rekabentuk geometri dan lampu isyarat perlu diperbaharui atau diganti dengan sistem lain (jejantas) jika didapati ianya tidak lagi sesuai dengan jumlah kenderaan yang melaluinya serta perancangan masa depan.