Penilaian ke atas alat potential whell dan data bucket dalam menilai pengaratan tetulang - 239392 Azlin Sarli (Sekudai : UTM, 1992)
Tetulang memainkan peranan yang penting bagi struktur konkrit bertetulang. Pengaratan tetulang adalah satu faktor yang akan melemahkan struktur konkrit tersebut, oleh itu ianya perlu diambil kira untuk menjamin ketahanan dan umur sesuatu struktur konkrit bertetulang. Tesis ini bertujuan untuk menilai keberkesanan alat potential Wheels dan Data Bucket dalam menentukan pengaratan tetulang. Keberkesanan alat ini adalah perlu untuk mendapatkan kadar pengaratan tetulang yang sebenarnya bagi struktur konkrit.Lima sampel rasuk bertetulang dengan beberapa keadaan digunakan dalam ujikaji ini untuk menguji keupayaan alat ini. Tetulang bagi sampel-sampel rasuk ini telah dikaratkan terlebih dahulu dengan menambah sedikit garam dan air pada lubang pengaratan yang dibuat pada sampel rasuk tersebut.Sampel rasuk ini diletakkan pada dua keadaan persekitaran yang berbeza iaitu di dalam makmal dan di luar makmal. Pengambilan bacaan alat ini dilakukan pada waktu-waktu yang berlainan iaitu pada sebelah pagi, tengahari dan petang. Ini bertujuan untuk menilai alat ini dalam mengukur pengaratan tetulang pada keadaan suhu dan kelembapan yang berbeza.Dari kajian yang telah dilakukan, didapati alat Potential Wheel dan Data Bucket berupaya dan mampu untuk menilai pengaratan tetulang pada keadaan struktur yang berbeza-beza, suhu dan kelembapan yang berlainan.