Analisis dan rekabentuk plastik kerangka portal keluli - 206880 Ng Tyan Ping (1991)
Tujuan utama projek tahun akhir ini ialah untuk menghasilkan satu perisian komputer yang boleh digunaakn untuk menganalisis dan merekabentuk kerangka Portal keluli secara plastik berdasarkan kod BS 5950 : Part 1:1985 dengan menggunakan bahasa komputer Turbo C.Jenis-jenis kerangka Portal yang terlibat ialah jenis bumbung curam dan bumbung rata, sama ada beruang tunggal atau berbilang ruang, dengan hujung tapak pin atau terikat.Kaedah analisis plastik yang dipilih untuk menganalisis kerangka Portal berbumbung curam ialah kaedah grafik. Manakala untuk kerangka Portal berbumbung rata pula, kaedah berat minimum digunakan.