Pekali polinomial bulanan bagi efemeris matahari dan R - 208824 Wong, Kam Fai (UTM)
Persamaan polinomial telah digunakan sebagai asas model matematik bagi mewakili data-data R, deklinasi, E dan separuh garis pusat matahari daripada Almanak Ukur Malaysia. Satu set pekali polinomial bulanan dengan menggunakan data-data daripada almanak Ukur Malaysia, 1989 telah dihitungkan. Ujian tentang darjah polinomial yang optima serta bilangan input data yang optima juga diberikan. Satu analisa tentang kejituan kaedah polinomial ini dengan menghitung `root-mean-square'(rms) diantara hasil yang dihitung dengan input data-data daripada Almanak Ukur Malaysia juga diberikan. Bahasa komputer yang digunakan untuk aturcara ini adalah FORTRAN IV dan kerangka Utama (Main Fraims) digunakan. Hasil daripada analisis menunjukan darjah polinomial yang optima bagi R dan separauh garis pusat matahari adalah 1 manakala bagi deklinasi dan E adalah 4. Disamping itu juga ditunjukan bahawa hitungan r dan E dengan pekali polinomial bulanan adalah tepat kepada 0.1. yang hampir manakala untuk deklinasi dan separuh garis pusat matahari pula adalah tepat kepada 1"yang hampir.