Kajian kesan dan tindakan bahan kimia ke atas struktur konkrit bertetulang : (klorida) - 211617 Rohiza Ahmad (1991)
Kerosakan yang terjadi ke atas struktur konkrit terutama bagi struktur yang belum mencapai tempoh khidmat adalah merupakan suatu fenomena yang membimbangkan. Kerosakan yang tidak dikawal akan mendatangkan kesan yang buruk.kejadian keretajan, serpihan, peronggaan dan lelasan boleh membawa kepada kerosakan yang lebih serius bagi keseluruhan struktur. Ini boleh menjejaskan keselamatan dan mendatangkan masalah pembaziran pada pelbagai pihak. Berikutan dengan itu, punca-punca yang menyebabkan kerosakan terjadi perlu dikenalpasti dan diatasi.Kajian menunjukkan serangan bahan kimia klorida adalah satu di antara punca kerosakan. Klorida yang hadir dalam bentuk ion klorida (CI-) akan mula menyerang teras konkrit iaitu tetulang keluli. Keluli yang terdedah pada serangan klorida akan berlaku pengaratan. Tetulang keluli yang berkarat akan bertindak sebagai punca utama terjdinya kerosakan-kerosakan seperti dinyatakan diatas.Memandangkan masalah ini merupakan sesuatu yang wajar diketahui, maka kajian ini menumpukan pada mengkaji kesan-kesan terhadap struktur konkrit bertetulang akibat serangan klorida. Disamping itu kaedah menentukan kandungan ion klorida (CI-)juga ditengahkan. Didalam kajian ini kaedah menentukan kandungan ion klorida (CI-) juga ditengahkan. Di dalam kajian ini kaedah yang dijalankan ialah kaedah Argentometric Method dan Mercuric Nitrate method. Piawaianyang digunakan bagi menentukan ketepatan ujikaji yang dijalankan ialah British Standard BS 1881 Part(124).