Amalan konkrit prategasan di Malaysia - 211743 Suria Haron (1991)
Tujuan projek ini ialah untuk mengumpulkan maklumat-maklumat penting berkaitan dengan amalan konkrit prategasan di Malaysia untuk keperluan jurutera-jurutera struktur. Sistem-sistem prategasan yang terdapat di Malaysia termasuk syarikat-syarikat yang menawarkan khidmat sistem berkenaan akan dibincangkan. Peralatan-peralatan utama yang terlibat dalam setiap sistem, kaedah, latar belakang teori dan rekabentuk dibincangkan secara ringkas.Selain daripada itu jenis-jenis sifat-sifat pembekal tendon prategasan yang mudah diperolehi diperihalkan. Pekilang-pekilang anggota pratuang konkrit prategasan cuba didapati bersama-sama dengan keratan piawai yang dihasilkan oleh mereka.Pengalaman berhubung dengan konkrit prategasan, masa dan tempat pembinaan ditinjau dikalangan organisasi yang terlibat. Contoh-contoh struktur konkrit prategasan yang telah dibina digambarkan secara umum bagi menerangkan kemajuan yang telah dicapai dalam amalan konkrit prategasan di rantau ini.Sebagai kesimpulan, satu sistem maklumat mengenai amalan konkrit prategasan akan dihasilkan dengan bantuan mikro komputer supaya dapat dimanfaatkan olehpara jurutera khususnya dan masyarakat amnya.