Perancangan dan penggurusan sistem perparitan bandar yang biasa diamalkan di Malaysia - 221268 Bakaruddin Daud (1991)
Perancangan sistem perparitan bandar mestilah diberi perhatian utama dalam menghadapi proses pembangunan yang kian pesat dalam dekad-dekad yang akan datang. Pembangunan yang berlaku di bandar-bandar besar di negara ini telah menimbulkan banyak masalah seperti banjir kilat dan pencemaran. Sistem perparitan yang dirancang dengan baik sahajalah yang dapat mengatasi masalah-masalah tersebut.Kajian tesis ini dijalankan adalah untuk meninjau dari aspek perancangan dan pengurusan sistem perparitan bandar yang biasa diamalkan oleh agensi-agensiyang terlibat di dalam hal ini. Perancangan dan pengurusan yang baik merupakan dua faktor penting dalam menyediakan satu rangkaian sistem perparitan yang sistematik, berkesan dan tidak menghadapi banyak masalah dalam menampung beban air larian permukaan.Secara amnya, kajian ini dibuat berdasarkan kepada amalan yang biasa dilakukan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam merancang sistem perparitanbandar yang berkesan dalam, usaha mengenalpasti teknik-teknik perancangan yang biasa diamalkan oleh jurutera-jurtera tempatan dalam kerja-kerja praktik mereka.