Mawar - Nass Alina Noah, author 407783 (Kuala Lumpur : Utusan Publications & Distributors, 2005)
Mawar dilanda dilema. Sikap ibu dan kakak tiri sering menyusahkannya. Dalam pada itu, terpaksa pula Mawar menerima perkahwinan yang telah dirancang oleh arwah abahnya dan Datin Maznah. Dia tidak dapat menerima status sebagai seorang isteri kerana usianya masih muda. Dia punya cita-cita yang tinggi menggunung dan baginya status sebagai seorang isteri akan menjadi tembok penghalang untuk mengejar cita-cita. Lantaran itu, perkahwinan Mawar dan Johari hanya pada nama. Johari, anak yang taat pada permintaan ibunya. Dia berazam untuk mencintai isterinya dan memberi peluang kepada Mawar mengejar cita-citanya. Namun, dapatkah Johari menawan hati Mawar dan mematuhi pelbagai syarat yang dikenakan oleh Mawar?.