Kajian rawatan air sisa menggunakan sistem enapcemar teraktif peranan mikrorganisma - 226723 Udayakumar Suppiah (1991)
Sistem rawatan enapcemar teraktif adalah merupakan salah satu kedah rawatan air sisa secara biologi. Proses ini melibatkan mikroorganisma dalam menyingkirkan bahan pencemar organik dari air sisa. Fungsi utama sistem ini ialah untuk mengurai bahan organik dan menghasilkan effluen yang rendah dalam nilai pepejal terampai dan bahan organik yang mudah terurai.Satu kajian makmal telah dijalankan dengan menggunakan sebuah model sistem rawatan enapcemar teraktif yang memudahkan penilaian terhadap darjah penguraian secara biologi. Pemerhatian mikroskop juga telah dilakukan untuk meninjau jenis mikroorganisma yang memainkan peranan penting dalam proses rawatan enapcemar teraktif.Keputusan kajian memberikan perhubungan di antara tahap kecekapan sistem dan peranan mikroorganisma dalam menyingkirkan bahan organik.