Kesan penggunaan teknologi moden terhadap peraturan ukur di Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia : tumpuan kepada ukur kadestra - 231814 Mohd. Shakir Hamid (Skudai : UTM)
Perkembangan Teknologi moden di masa kini telah banyak memberi perubahan terhadap kehidupan manusia. Didalam bidang ukur Tanah, teknologi moden telah berjaya membantu menghasilkan beberapa jenis peralatan moden yang boleh digunakan untuk kerja pengukuran dilapangan dan di pejabat. Antara alat mengukur jarak elektronik, peralatan "Total station" alat pemelot elektronik dan sebagainya. Perkembangan yang pesat didalam bidang teknologi moden akan memberi kesan terhadap Peraturan Ukur yang sedia ada.