Ijtihad - Al-Alwani, Taha Jabir, author 204526; Nur Hadi Ihsan, translator 409770 (Petaling Jaya, Selangor : International Institute of Islamic Thought (IIIT) & Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), 1996)
Memandangkan sumber perundangan Islam yang diterima adalah sah untuk semua masa dan tempat, ijtihad boleh disifatkan sebagai usaha intelektual yang kreatif tetapi berdisiplin untuk mendapatkan keputusan undang-undang daripada sumber tersebut sambil mengambil kira pembolehubah yang dikenakan oleh keadaan turun naik masyarakat Islam. Memberi ijtihad kepada catatan sejarah adalah menafikan aspek rasionalistik dan kemanusiaan dari Iman yang realistik dan tahan lama. Perbuatan itu akan menjadi penolakan terhadap keperluan perubahan zaman dan tuntutan keperluan untuk membersihkan Ummrah daripada bebanan yang sedia ada dan membolehkannya terus maju, memberi inspirasi kepada negara dan masyarakat lain. Dapat dibuktikan dari segi sejarah bahawa ummrah hanya mengalami krisis semasa selepas ijtihad tidak digunakan dan beransur-ansur digantikan dengan taqlid. Hanya melalui ijtihad umat Islam akan dapat membina infrastruktur metodologi khusus baru yang mampu menangani krisis pemikiran Islam dan dengan itu, mencadangkan alternatif untuk pelbagai masalah dunia kontemporari.