Implikasi pembangunan bangunan tinggi (pejabat) terhadap penjanaan trip, corak perjalanan dan kapasiti jalan dikawasan perniagaan pusat, Kuala Lumpur - 186573 Carrol Marie Lawrence (Sekudai : UTM, 1992)
Guna tanah bandar mula diambilalih oleh bangunan-bangunan bertingkat dan pencakar langit. Pertambahan luas lantai bandar mengakibatkan pertambahan bilangan peluang pekerjaan yang akan wujud di kawasan pusat bandar. Daripada pertabahan ini sebahagian besar daripada pekerja-pekerja ini dijangka akan menggunakan kenderaan persendirian ke tempat bekerja maka tekanan yang ketara akan dialami oleh sistem jalanraya sediada yang tidak berdaya menampung kapasiti yang semakin meningkat diikuti dengan kekurangan ruang untuk penglebaran jalan serta penyediaan ruang letak kereta.