Kesan penjenamaan semula terhadap perkhidmatan pelanggan [electronic resource] : kajian kes di TM Point cawangan Shah Alam - 290259 Putri Mariam Abd. Aziz (Skudai : Universiti Teknologi Malaysia, 2007)
Project Paper (Sarjana Muda Pengurusan (Teknologi)) - Universiti Teknologi Malaysia, 2007