Mesyuarat Senat : 1997 (bil. 1/1997/98 (1- 19), 2 Jun 1997 : kertaskerja - 495834 Universiti Teknologi Malaysia (Skudai : Universiti Teknologi Malaysia, 1998)
1. Cadangan penyelarasan projek sarjana muda program akademik FPPSM -- 2. Cadangan tindakan menurun kadar kesalahan tatatertib pelajar UTM -- 3. Permohonan perlantikan Dato Hj. Abdul Rahman bin Abdullah sebagai Profesor Tamu di Fakulti Kejuruteraan Awam -- 4. Cadangan penurunan markah lulus mata pelajaran kejuruteraan bagi kursus Diploma Kejuruteraan Mekanikal -- 5. Cadangan memendekkan kurikulum pengajian 5 tahun kepada 4 1/2 tahun bagi kursus Sarjana Muda Kejuruteraan Komputer -- 6. Cadangan mengendalikan program Diploma Kejuruteraan Elektrik (Mekatronik) -- 7. Pembentukan kursus Diploma Teknologi di bawah program kerjasama UTM/IKM -- 8. Cadangan perubahan kurikulum dan silabus program Sarjana Kejuruteraan Kimia -- 9. Cadangan program Sarjana Sains Pengajian Islam -- 10. Cadangan penambahan pengkhususan kepada program Sarjana Muda Sains serta Pendidikan dalam bidang sains dan biologi di Fakulti Pendidikan -- 11. Laporan mesyuarat jawatankuasa tetap senat mengenai peperiksaan/keputusan peperiksaan semester Disember 1996/97 -- 12. Pemenang hadiah akademik bagi upacara konvikesyen ke 21 UTM, 1997 -- 13. Cadangan melantik Prof. Dr. David Aviel sebagai Prof. Tamu di Pusat IBP (International Business Programme) di FPPSM -- 14. Laporan mesyuarat jawatankuasa tetap senat pengajian siswazah (Lembaga Peperiksaan) semester Disember sesi 1996/97 -- 15. Cadangan memperkenalkan kaedah mempertingkatkan pencapaian matematik bagi calon-calon program SPACE yang tidak mempunyai kredit matematik di peringkat SPM -- 16. Cadangan melantik Emeritus Professor Antony Hewish sebagai Profesor Tamu di Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Institut Ibnu Sina -- 17. Cadangan membubarkan kursus Diploma Kejuruteraan Mekanikal (Teknologi Marin) di program Pengajian Diploma -- 18. Cadangan penangguhan pengambilan pelajar bagi kursus Diploma Kawalan Trafik Udara -- 19. Permohonan lanjut tempoh pengajian -- Hal lain 1. Penulisan tesis Sarjana/Doktor Falsafah dalam bahasa Inggeris -- 2. Kemasukan pelajar sesi 1997/98 -- 3. Perlaksanaan perkara 25, peraturan akademik kursus Diploma, Integrasi dan Sarjana Muda Program Pengajian 4 tahun sepenuh masa kepada semua lulusan Ijazah Pertama UTM -- 4. Cadangan menambah matapelajaran Elektif bagi program Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik di Fakulti Kejuruteraan Elektrik