Indahnya takdir - 497353 Syikin Zainal (Selangor : Buku Prima, 2010)
Hakim cuba menggapai bintang di langit kerana terpesona pada kilauannya walaupun dia tahu sinar itu hanya seketika. Lalu dia melupakan rumput di bumi walaupun rumput itu setia dan sentiasa ada dengan sinar hijaunya. Iskandar Kamel cuba mencari cinta, setelah cinta berada di dalam genggamannya, dugaan pula datang melanda. Tiada siapa yang inginkan kejadian hitam melanda hidup. Namun bagi Hartini, kehidupan tetap diteruskan. Perjalanan hidup yang penuh liku perlu diharungi. Sekejam mana pun sifat manusia, akan terselit rasa penyesalan. Kerana cinta, Hartini kenal erti luka dan kerana cinta juga Hartini kenal erti bahagia. Hartini mencari erti cinta pertama dan cinta terakhir. Walaupun perit dia perlu memilih, mempertahankan cinta pertama atau berusaha untuk memiliki cinta terakhir. Siapa pilihan Hartini? "Abang... jika ada belas di hati abang, Tini mahu abang bebaskan Tini. Tini tahu berdosa tapi Tini tak mahu terus menjadi isteri yang dibenci suami. Tini tak mahu abang terus berdosa menzalimi isteri abang. Pasal harta peninggalan arwah, yang mana hak abang... abang ambillah." - Hartini "Mak selalu pesan, kalau nak kahwin, banyak sebab selain cinta. Kita kahwin sebab kita menghormati dan rasa selamat sebab kadang-kadang bercinta sahaja tak cukup." - Syidah