Dewan Rakyat 2009 - Malaysia. Parlimen. Dewan Rakyat 1742; Malaysia. Kementerian Pengajian Tinggi. Bahagian Perancangan dan Penyelidikan 1744 (Putrajaya: Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, 2010)
Penerbitan buku Siri Koleksi Pertanyaan dan Jawapan Parlimen untuk sidang Dewan Rakyat dan Dewan Negara tahun 2009 yang merupakan siri yang ketiga ini adalah satu usaha yang perlu dimanfaatkan oleh semua. Ianya bukan sahaja boleh dijadikan rujukan sahih tentang pelbagai isu yang dibangkitkan oleh masyarakat malah pegawai Kementerian Pengajian Tinggi dan agensi juga boleh meneliti pertanyaan-pertanyaan yang dikemukakan dan mengambil langkah-langkah proaktif yang sewajarnya dalam menambah baik sistem panyampaian perkhidmatan. Dalam masa yang sama, pihak-pihak berkepentingan pula boleh menyebarkan maklumat kepada semua lapisan masyarakat berdasarkan jawapan-jawapan yang dikemukakan yang mana ianya perlu bagi memastikan dan menyakinkan masyarakat bahawa suara mereka sentiasa didengar dan diutamakan selari dengan slogan 1Malaysia "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan". Pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) akan sentiasa berusaha memastikan sistem penyampaian KPT ditambah baik dari semasa ke kesemasa terutama dalam menyebarluas maklumat kepada semua piha berkepentingan. Jawapan Parlimen di dalam buku ini adalah merupakan kenyataan rasmi KPT yang telahpun diekmukakan di Dewan Rakyat dan Dewan Negara sepanjang tempoh persidangan Parlimen Tahun 2009. Buku ini boelh dijadikan panduan dan rujukan oleh semua pihak terutama berkaitan dasar dan data pengajian tinggi negara.