Riyadhus Shalihin : taman orang-orang salih - Nawawi, Imam, author 542585; M. Abdal Rathomy, translator 542580 (Singapura: Pustaka Nasional Pte Ltd, 1984)
Buku ini diterjemah dari kitab Riyadus Solihin Min Kalami Sayyidil Mursalin, Susunan Imam Hadis yang masyur iaitu Muhyiddin Abu Zakaria Yahya Bin Syaraf Al-Nawawi yang terkenal juga dengan nama singkat IMAM NAWAWI, Wafat pada tahun 676 Hijriyah. Riyadus Solihin adalah sebuah kitab yang tidak asing lagi bagi masyarakat kita, kerana ia termasuk diantara kitab pegangan ustaz-ustaz yang mengajar di Masjid, Surau atau pengajian-pengajian lainnya. Riyadus Solihin adalah kitab kumpulan hdis-hadis sahih sesuai dengan pengakuan Imam Nawawi sendiri: "Dalam kitab ini saya hanya memasukkan hadis-hadis shahih yang jelas maknanya secara keseluruhan dan semuanya itu saya terlebih dahulu memaparkan beberapa ayat Al-Quran. Apabila saya menulis kata " Muttafaqun 'Alaih" pada akhir hadis, maka yang dimaksudkan adalah diriwayatkan oleh Imam BUkhari dan Muslim".