Merekabentuk petri net dan ladder logic bagi proses berkumpulan - 193803 Noor Azam Ahmad (Kuala Lumpur : Universiti Teknologi Malaysia, 1991)
Petri net dan ladder logic merupakan perkakasan kawalan yang amat berguna dalam apa jua bidang, terutama bidang kawalan proses berkumpulan. Ini adalah kerana kedua-duanya dapat menjelaskan logik-logik sesuatu sistem dengan mudah. Walau bagaimana pun kedua-duanya masih mempunyai kelemahan yang tersendiri. Projek atau kajian yang dilakukan adalah bertujuan mengatasi masalah-masalah ini. Kemungkinan suatu gabungan perlu dilakukan di antara keduanya bagi menghasilkan suatu perkakasan kawalan yang lebih baik. Satu perisian sedang dibangunkan dalam projek ini untuk menggabungkan petri net dan ladder logic. Perisian ini berkeupayaan melukis grafik keduanya dan menghasilkan keluaran logik-logik yang sesuai mengikut sistem yang dikehendaki.