Dialog Bahasa Melayu : bahasa melayu sebagai bahasa ilmu tinggi - Noraien Mansor, 1960-, editor 336710; Noor Rohana Mansor, 1962-, editor 451196 (Kuala Terengganu, Terengganu : Penerbit UMT, 2014)
"Senario pengamalan bahasa Melayu di IPTA negara secara jujurnya telah mencerminkan ketidakyakinan kita sendiri terhadap bahasa kebangsaan, bahasa rasmi dan bahasa ilmu yang digalas oleh bahasa Melayu selama ini sebagai wahana penyampaian ilmu dalam sistem pendidikan Negara" (Noraien & Noor Rohana, 2013). Jika golongan IPTA sendiri tidak yakin dengan keupayaan bahasa Melayu, bagaimana bahasa ini akan diangkat sebagai bahasa ilmu tinggi? Dialog Bahasa Melayu: Bahasa Melayu sebagai Bahasa Ilmu Tinggi mendokumentasikan hasil pebincangan isu martabat dan pemartabatan bahasa Melayu dan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu tinggi di Institusi Pengajian Tinggi seluruh Malaysia masa kini.