BIOGRAFI IMAM MAZHAB EMPAT : HANAFI, MALIKI, SYAFIE, HANBALI - Ahmad Asy-Syurbasi, Dr., author 262535; Hussin Muhammad, translator 462454 (Kota Bahru, Kelantan : Pustaka Aman Press Sdn. Bhd., 1978)
Buku ini adalah salah satu dari karya Dr. Ahmad Asy-Syurbasi, seorang ulamak yang sirius dan terkemuka. Beliau adalah salah seorang anggota ulamak Al-Azhar dan pensyarah di Azhar Universiti. Terkenal sebagai ahli pidato yang petah dan pengarang yang bijak. Sekarang beliau bertugas di Kementerian Al-Auqaf di Mesir. Beliau telah banyak mengarang buku-buku yang bernilai dan mendapat sambutan hebat di Asia Barat khususnya dan negara Islam amnya. Buku ini adalah sebuah kajian beliau berhubung dengan sejarah hidup (biography) Imam Mazhab empat serangkai yang tidak asing lagi kepada masyarakat islam seluruhnya baik di zaman yang lampau maupun zaman sekarang. Mereka itu ialah Abu Hanifah An-Nu'man, Malik bin Anas, Muhammad bin Idris Asy-Syafie dan Ahmad bin Muhammad bin Hanbal. Pengarang buku ini cuba membawa kepada kita sejarah hidup mereka dengan ringkas tetapi hampir mencakup hampir kesemua aspek hidup mereka, zaman hidup dan kelahiran, guru-guru dan murid-murid, kehidupan dan perjuangan, ajaran-ajaran dan kesan-kesannya, sifat-sifat dan budipekerti, kata-kata akuan dan pujian, akhirnya penderitaan dan ke azapan yang dialami mereka. Buku ini sesuai dibaca oleh segenap lapisan masyarakat, para pelajar dan pengkaji yang ingin mengetahui rahsia-rahsia hidup mereka dalam kesemua bidang.