Kajian tentang faktor keserentakan bagi satu sistem pengagihan gas di kawasan perumahan kos sederhana - 274711 Ahmad Suhaimi Abdul Aziz (Skudai : UTM, 1992)
Hasil daripada simpanan gas yang banyak iaitu lebih kurang 57 trillion kaki padu telah menggalakkan perkembangan industri berasaskan gas dengan pesat. Perkembangan ini dapat dilihat daripada usaha kerajaan yang cuba meningkatkanpenggunaan gas sebagai sumber tenaga di dalam sektor domestik, komersial dan industri serta di dalam penjanaan kuasa dan pengangkutan. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mendapatkan faktor keserentakan dan juga faktor-faktor yang mempengaruhi nilai kadar penggunaan gas di kawasan perumahan kos sederhana. Faktor keserentakan adalah salah satu daripada faktor yang mempengaruhirekabentuk sesuatu sistem pengagihan gas. Kajian dijalankan berdasarkan kepada bacaan meter yang diambil dan maklumat dari borang soal selidik yang diagihkan di dua kawasan iaitu di kawasan perumahan Wangsa Maju dan Sentul. Hasil dari kajian ini menunjukkan bahawa kadar penggunaan gas maksimum oleh pengguna bagi hari-hari biasa dan cuti umum berlaku diantara jam 10.00 pagi hingga 1.00 tengahari. Keputusan dari kajian ini menunjukkan nilai faktor keserentakan bagi kawasan perumahan kos sederhana disekitar Wangsa Maju dan Sentul berada di dalam julat 0.207 hingga 0.286. Kajian ini menunujkkan kadar permintaan gas bergantung kepada jumlah pengguna, kekerapan penggunaan peralatan gas dan kemudahan mendapat bekalan. Penggunaan faktor keserentakan yang sesuai dapat menentukan nilai permintaan gas sebenar dan secara tidak langsung menjimatkan kos peralatan dan pemasangan.