DUNIA TANPA TEMBOK : ESEI & ULASAN - Ayman Rashdan Wong author 634018; Syazrul Aqram, editor 653942; Helmi Effendy, editor 616861 (Petaling Jaya, Selangor : PATRIOT PUBLICATIONS, 2017)
Buku ini merupakan himpunan keadaan geopolitik serantau dan dunia, memberi pencerahan serta sudut pandang rasional lagi objektif. Diplomasi, perhubungan serta perdagangan antara negara, cold war dan peperangan antara negara bukanlah sesuatu yang boleh diukur dengan emosi, persepsi serta sentimen semata-mata. Dunia Tanpa Tembok membawa anda merungkai kesemua aspek ini di dalam gaya bahasa yang amat mudah difahami dan dihadam. "Ilmu adalah kuasa. Bahasa adalah simbolik. Geografi adalah takdir". Ketiga-tiga ungkapan ini adalah faktor yang boleh meruntuhkan tembok perbezaan manusia di dunia dalam mencapai kata sepakat dan kefahaman antara satu sama lain. Ilmu tentang geopolitik antarabangsa pula adalah kunci untuk kelangsungan hidup negara dan bangsa, dan ilmu yang diperoleh harus berdasarkan prinsip-prinsip Realisme, Diplomasi, dan Patriotisme. Prinsip-prinsip ini akan diterangkan melalui 50 artikel yang merupakan catatan penulis sepanjang setahun yang lepas tentang geopolitik dan hubungan antarabangsa.