INDAHNYA Akhlak Rasulullah : MENURUT BUKHARI & MUSLIM - Syaikh Abdul Mun'im Al-Hasyimi, author 270048 (Kuala Lumpur : Inteam Publishing, 2012)
Rasulullah SAW adalah peribadi yang luar biasa. Allah SWT menyebut Rasulullah SAW sebagai manusia yang berbudi pekerti luhur. Di antara akhlak luhur baginda adalah: 1. Rendah hati (tawaduk) 2. Sabar 3. Berkata baik dan menghormati jiran tetangga 4. Ceria dan riang gembira 5. Pemberani 6. Jujur 7. Lemah lembut 8. Dipercayai 9. Malu 10. Zuhud 11. Pemaaf 12. Kasih sayang 13. Bergaul dengan cepat 14. Menepati janji 15. Cinta perdamaian. Akhlak-akhlak mulia Nabi Muhammad SAW di atas telah menjadi teladan mulia bagi pengikut baginda. Oleh kerana itu, merupakan kewajipan bagi setiap umat Islam untuk meneladani akhlak-akhlak mulia Nabi Muhammad SAW sama ada untuk bekal kehidupan dunia mahupun keselamatan di akhirat kelak. Karya ini merupakan sebuah panduan lengkap akhlak Nabi Muhammad SAW yang dilengkapi dengan firman Allah dan hadis-hadis pilihan riwayat dari Bukhari dan Muslim.