TEORI-TEORI KESIHATAN MENTAL : Perbandingan psikologi moden dan pendekatan pakar pakar pendidikan Islam - Hasan Langgulung, Dr., author 233991 (Kajang, Selangor : Pustakan Huda, 1983)
Anggapan bahawa kesihatan mental hanya mempersoalkan penyakitpenyakit mental seperti gila, sinting dan lain-lain sudah mulai terkikis dari fikiran para pembaca. Memang membincangkan soal kesihatan, jasmani dan rohani, tak dapat tidak harus melibatkan soal penyakit, tetapi itu hanyalah salah satu segi kecil sahaja. Yang lebih besar adalah seginya yang positif, yang melibatkan sebahagian besar umat manusia, seginya yang sihat, yang normal, yang tidak berpenyakit, jadi meliputi seluruh kehidupan manusia, dari seluruh peringkat sosio-ekonomi, segala macam profesyen, seperti guru, doktor, askar, jururawat, petani, peniaga, suri-suri rumah tangga dan lain-lain sebagainya.