Mendidik Peribadi MUSLIM - Abd. Majid Ersan Al-Kailani, Dr., author 638757; Muhammad Firdaus, translator 552917 (Kuala Lumpur : Berita Publishing Sdn. Bhd., 1997)
MENDIDIK PERIBADI MUSLIM cuba mengetengahkan idea Al-Kailani dalam membentuk sistem pendidikan yang tepat selaras dengan nilai-nilai murni tuntutan Islam. Model tawazun merupakan antara model sistem pendidikan yang ideal dan berkesan dalam proses pembentukan keperibadianmanusia muslim. Model ini dapat mengimbangi antara akal dengan hati nurani, antara penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi dengan nilai-nilai moral dan antara fikir dan zikir. Buku ini dapat memberi manfaat kepada mereka yang terlibat dan berminat dalam bidang pendidikan dan pembaca umum yang ingin mendidik keperibadian mereka. MAJID ERSAN AL-KAILANI, Pengarah Pusat Kajian dan Penelitian Islam di PBB, New York. Beliau pernah menjadi Profesor Dasar Pendidikan dan Pendidikan Islam di Universiti Ummu al-Qura', Makkah al-Mukarramah.