FIQAH Hubungan ETNIK - Mohammad Nidzam Abdul Kadir al-Jarumi, author 640407; Ili Syazwani, editor 616170; Ahmad Fathi, 1947-, editor 645038 (Kuala Lumpur : Telaga Biru Sdn. Bhd., 2017)
Buku ini berusaha merungkai isu-isu dan persoalan yang timbul daripada perspektif Maqasid Syariah. Antara yang di bincangkan adalah seperti hubungan sosial antara kepelbagaian agama, bangsa dan etnik, isu-isu kemasyarakatan dalam masyarakat majmuk, asas-asas kemasyarakatan majmuk dan salah faham terhadap beberapa konsep di dalam Islam. Penulis juga turut menyenaraikan dasar-dasar utama dalam hubungan etnik daripada perspektif Maqasid Syariah iaitu nilai kemanusiaan insan, rahmat, tolenransi, berbuat baik serta menunaikan haji.