HIMPUNAN KISAH-KISAH BENAR : Antara Keberanian, Kepalsuan & Kepahlawanan - Abu Sulaiman Nashir, author 646229 (Batu Caves, Selangor : Pustaka Ilmi, 1998)
KISAH merupakan panduan dan salah satu bentuk pengajaran yang diceritakan menerusi AlQur'an. Matlamatnya agar jiwa manusia men-dapat siraman cahaya untuk mengetahui apa-kah hidupnya berada di atas jalan yang lurus atau batil. Dengan kata lain, memahami kisah-kisah di dalam Al-Qur'an meru-pakan salah satu cara mendidik diri, untuk menambah wawasab ilmu, iman dan amal soleh. Di antaraberbagai-bagai kisah yang dirakam Al-Qur'an itu, ada yang dikhaskan bagi kaum wanita, sebagai suatu contoh tentang kuatnya iman dan rendahnya hawa nafsu. Isteri Firaun misalnya diceritakan sebagai contoh betapa teguhnya iman seorang wanita dalam menghadapi kezaliman penguasa yang kufur. Begitu pula tipu daya isteri Aziz, Zulaikha, yang menggoda dan merayu Nabi Yusuf dan hukuman yang ditimpakan ke atas diri perempuan itu di hadapan wanita-wanita lain.