7 KEMAHIRAN INSANIAH PELAJAR : HURAIAN DAN PENGUKUHAN - Mohammad Shatar Sabran, author 405397; Samir Muhazzab Amin, author 332699; Paramasivam Muthusamy, author 638165; Aidy Ali, author 628681; Zulhambri Abdullah, author 638166; Azali Mohamed, author 638074 (Kuala Lumpur : ZH Publishing House, 2009)
Dalam era globalisasi pada hari ini, pencapaian akademik semata-mata tidak akan menjamin pelajar untuk diterima terus ke pasaran kerjaya. Majikan pada hari ini mengharapkan setiap pelajar yang ingin memasuki pasaran pekerjaan memiliki lebih daripada prestasi cemerlang di dalam akademik. Elemen tambahan yang diinginkan oleh setiap majikan ialah kemahiran insaniah atau modal insan yang dimiliki oleh setiap pelajar. Tujuh kemahiran insaniah yang perlu dimiliki oleh setiap pelajar yang telah digariskan oleh majikan pada hari ini ialah kemahiran berkomunikasi, pemikiran kritis, kemahiran kerja berpasukan, pembelajaran sepanjang hayat, kemahiran keusahawanan, etika dan nilai profesional serta kemahiran kepimpinan. Tujuh kemahiran insaniah ini mampu membantu setiap pelajar yang telah menamatkan pengajian mereka daripada institusi pengajian masing-masing untuk bersaing di dalam pasaran kerja dengan lebih kompetitif sama ada di peringkat nasional ataupun global. Adalah diharapkan, buku ini mampu membantu setiap pelajar untuk menghayati dan mengaplikasi setiap elemen kemahiran insaniah yang dibincangkan di dalam buku dengan sebaik mungkin. Kesediaan pelajar untuk mengaplikasi semua elemen kemahiran insaniah yang dibincangkan ini akan menjadikan mereka lebih "marketable" dan meningkatkan keyakinan diri dalam menempuh alam pekerjaan.