TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA (TITAS) - Nik Yusri Musa, 1969-, author 641902; Mohd. Zain Mubarak, author 342174; Ruzaini Ijon, author 641903; Nawi @ Mohd. Nawi Ismail, 1968-, author 641904; Kevin, Fernandez, author 641905; Burhan Che Daud, author 641906; Nur Azuki Yusuff, author 641907; Zuriati Mohd. Rashid, author 641908; Noor Hisham Md. Nawi, author 570530; Siti Fathihah Abd. Latif, author 641909; Shahriman Abu Bakar, author 641910; Mohamad Taha, author 641911; et al. (Kota Bharu, Kelantan : Penerbit UMK, Universiti Malaysia Kelantan, 2016)
Buku Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS) merupakan usaha perintis Jabatan Sains Kemanusiaan, Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah (PBI), Universiti Malaysia Kelantan. Penulisan ini diusahakan untuk mewujudkan sebuah teks panduan dan rujukan yang berpandukan silibus TITAS di UMK. Buku ini disusun berpandukan sukatan pelajaran Tamadun Islam & Tamadun Asia yang merupakan kursus wajib di Universiti Awam. Buku ini dibahagikan kepada lapan bab mengikut turutan silibus pengajian yang digunakan. Buku ini mendedahkan kepada pelajar tentang pengetahuan asas, konsep, faktor-faktor perkembangan dan faktor-faktor keruntuhan sesebuah tamadun. Turut dibincangkan ialah perkembangan tamadun Cina, tamadun India dan disentuh juga mengenai tamadun Barat dan interaksinya dengan tamadun Islam. Perbincangan ketamadunan dalam buku ini memfokuskan kepada pandangjagat setiap tamadun dan nilai-nilai murni dari sudut falsafah pemikiran tamadun berkenaan. Buku ini juga membincangkan dialog antara tamadun dalam usaha mewujudkan masyarakat dunia yang mempunyai semangat toleransi antara satu sama lain.