PANDUAN ASAS PARA IMAM - Mohd. Nasir Masroom, 1976-, Dr. editor 605575; Aminuddin Ruskam, Prof. Madya Dr., 1962-, editor 610398; Mohd. Firdaus Padzim, editor 647130; Naemah Hamzah, Dr., 1979-, editor 402405 (Johor Bahru, Johor : Pusat Islam, Universiti Teknologi Malaysia, 2020)
Untuk menjadi imam, seseorang itu memerlukan pengetahuan, keberanian, keyakinan dan kemahiran memimpin. Selain itu, tugasan 5 kali sehari semalam bukanlah satu tugas yang ringan kerana ia memerlukan komitmen yang tinggi. Di samping itu, pengetahuan mengenai hukum hakam yang berkaitan dengan solat berjemaah dan ayat-ayat hafazan juga satu perkara yang perlu diberi perhatian. Melalui bukuini, para imam diberikan panduan asas dalam melaksanakan tugas masing-masing. Buku ini juga sesuai kepada semua lapisan masyarakat kerana tugas imam adalah tugas semua lelaki mukmin dan mukallaf. Dengan menjadikan buku ini sebagai rujukan, para pembaca dapat mengetahui kaifiyat dan pengetahuan asas sebagai seorang imam.