THE MIRACLE OF SLEEP : TIDUR SEBENARNYA TERAPI, BUKAN SEKADAR MELEPAS LELAH - Saraiza Abu Bakar, author 645416; Noor Ashikin Mohamad Yusuf, editor 645470 (Batu Caves, Selangor : PTS Millennia, 2022)
Secara purata, setiap manusia menggunakan satu pertiga daripada usianya untuk tidur. Walaupun tidur dianggap sebagai rehat dan kelihatannya tidak melakukan apa-apa ini, ia adalah keperluan untuk tubuh kekal berfungsi sempurna. Organ pernafasan yang membekalkan oksigen dalam tubuh memerlukan tidur bagi membaik pulih sistem pada setiap hari. Kulit pada tubuh yang terluka memerlukan tidur untuk mendapatkan aliran darah yang lebih. Otak pelajar memerlukan beberapa teknik tidur bagi menyimpan pelajaran sebagai memori dalam jangka masa yang panjang. Bahkan, bagi memiliki minda yang sihat dan aktif amat memerlukan tidur agar toksin dalam otak dapat dibuang dengan teratur. The Miracle of Sleep mendedah kepada pembaca keajaiban tidur dan mengenal pasti penyakit tidur yang sering menjejaskan tidur sekali gus mengurangkan fungsi tubuh pada siang hari. Buku ini membincangkan tidur secara saintifik dan praktikal supaya kita dapat menikmati manfaat tidur secara maksimum.