Antara Baling & Segamat : Era Transformasi & Cabaran Hari Tua Pekebun Kecil - Jariah Masud, author 239144; Norisma Aiza Ismail, author 647138; Syuhaily Osman, author 596472 (Serdang : Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2017)
Kajian ini dijalankan dalam kalangan pekebun kecil di dua daerah iaitu Segamat dan Baling. Perbandingan dilakukan antara daerah Baling dan Segamat yang dikenal pasti mempunyai ciri pekebun kecil getah yang berbeza. Memandangkan kemerosotan harga getah yang dihadapi pekebun, kajian ini menerokai apakah sumber pendapatan pekebun kecil getah serta bagaimana mereka menguruskan sumber ekonomi mereka untuk memenuhi keperluan semasa dan masa hadapan. Pekebun di Segamat mempunyai lebih banyak sumber pendapatan, jadi nilai pendapatan yang mereka terima adalah lebih tinggi jika dibandingkan dengan pekebun di Baling. Buku ini memberikan huraian mengenai perbezaan sumber pendapatan, simpanan, harta serta perbelanjaan antara kedua daerah. Selain daripada isu ekonomi, buku ini juga menerokai aspek perancangan hari tua dalam kalangan peneroka. Malaysia yang diramal menjadi negara tua menjelang tahun 2030, memerlukan penduduk mempunyai perancangan hari tua yang dijangka akan hidup lebih lama. Buku ini memberikan gambaran mengenai kebimbangan serta perancang hari tua yang di lakukan oleh pekebun kecil getah di dua daerah yang dikaji. Perancangan hari tua penting untuk membolehkan individu atau keluarga bersedia terutama dari aspek ekonomi dan kesihatan untuk membolehkan individu melalui kehidupan hari tua yang aktif dan produktif. Soalan adakah mereka yang miskin mempunyai kehidupan yang tidak sejahtera? Soalan ini juga dijawab dalam buku ini. Buku ini boleh memberikan pembaca gambaran yang lebih terperinci mengenai kehidupan pekebun kecil getah yang masih lagi meneruskan legasi aktiviti ekonomi negara yang bermula semenjak merdeka walaupun Malaysia kini telah memasuki era Revolusi Industri 4.0. Buku ini adalah satu bahan bacaan yang perlu dimiliki oleh semua pembaca terutamanya yang mempunyai sejarah hidup membesar sebagai anak pekebun kecil getah.