Kitab Cinta Yusuf & Zulaikha - Taufiqurrahman Al-Azizy, 1975-, author 221752 (Kitab cinta Yusuf dan Zulaikha, 2008)
"Saya takut menjadi musyrik. Saya takut menyekutukan Cinta saya kepada Allah kerana cinta saya kepada Yusuf. Saya rindu untuk dikasihi Allah, tetapi hati saya dipenuhi kerinduan kepada Yusuf. Apakah saya sudah menjadi musyrik? Ustaz...tolonglah saya! demi Allah, saya tiada kuasa untuk memilih satu cinta dari kerinduan ini. Rintihan Zulaikha merobek angkasa malam. Cinta dan kerinduannya kepada Yusuf semakin mendalam. Inilah kitab cinta seorang wanita muslimah kepada Yusuf - seorang pemuda muslim yang diberkati wajah yang bercahaya. Mungkinkah takdir Yang Maha Kuasa membimbingnya menyatukan jiwanya dengan jiwa Yusuf, sekalipun jalan cinta yang harus dilalui oleh sepasang insan akan berliku? Cinta, keimanan, kerinduan, keindahan, mengamuk bersama menyalakan api kecemburuan, iri hati, kebencian, kekecewaan, kepedihan, nafsu dan amarah. sangat menguji iman. Inilah novel spiritual cinta dan iman berlandaskan kisah Al-Quran yang telah dieksporasi ke dalam sebuah kehidupan, pengalaman dan perilaku umat kontemporari. Sebuah inspirasi hidup bagi kaum muslimin/muslimat dalam menjalankan ibadah, cinta dan obsesi hidupnya. sebuah mahakarya novelis muslim terkemuka saat ini.