Kaedah penyediaan kemudahan penginapan pekerja di tapakbina - 311700 Juliah Mat Saad (Skudai : Universiti Teknologi Malaysia, 1998)
Isu penginapan pekerja di tapakbina yang kurang selesa, bersih dan selamat telah menimbulkan minat penyelidik untuk memmbuat kajian ke atas penyediaan penginapan pekerja di tapakbina. Garispanduan penginapan pekerja di tapakbina dibuat oleh Kementerian Perumahan dan kerajaan Tempatan. Tujuan garispanduan ini adalah untuk memastikan penyediaan ditapakbina yang selesa, bersih dan selamat. Keperluan penyediaan penginapan pekerja di tapakbina diperuntukan di dalam kontrak binaan. Penyediaan yang dinyatakan adalah sah disisi undang-undang. Penginapan yang disediakan hendaklah mengikuti garispanduan yang telah ditetapkan. Analisis perbandingan dibuat untuk mengetahui samada penginapan yang disediakan mengikuti garispanduan atau sebaliknya. Hasil daripada analisis didapati penyediaan penginapan di tapakbina tidak mengikuti garispanduan penginapan pekerja di tapakbina. Langkah pengawalan yang lebih berkesan terhadap penyediaan penginapan di tapakbina perlu dibuat agar penginapan yang dibuat mematuhi garispanduan.