KADAR IMAN MENURUT KADAR KASIH KEPADA NABI - Ratib Alami, editor 647189 (Bandar Baru Bangi, Selangor : Pelima Media Sdn Bhd, 2014)
Nabi Muhammad sewaktu haji wada, di tengah panas padang Arafah, dalam keadaan sakit, masih menyempatkan diri untuk berucap. Di akhir khutbah itu, Nabi yang dibalut serban dan tubuh yang sedikit menggigil berkata, di hari pembalasan nanti, kamu akan ditanya Allah tentang apa yang telah aku, sebagai Nabi, lakukan kepadamu. Jika kamu ditanya, apakah jawapanmu? Terdiam para sahabat, ramai yang menitiskan air mata. Nabi menyambung, bukankah telah aku tempuhi hari-hari bersamamu dengan lapar, bukankah telah aku sendalkan beberapa butir batu diperutku karena menahan lapar bersama-samamu, bukankah aku telah bersabar menghadapi kejahilan mu, bukankah telah aku sampaikan kepadamu wahyu dari Allah .... ? Untuk semua pertanyaan itu, para sahabat menjawab, Benar ya Rasulullah! Rasulullah perlahan mendongakkan kepalanya sehingga wajahnya memandang langit, seraya berkata, Ya Allah saksikanlah, Ya Allah saksikanlah, Ya Allah saksikanlah! Baginda Nabi memohon kesaksian Allah betapa Nabi telah menjalankan tugas dan tanggungjawab terhadap umatnya ...