Elegi Rindu di hujung Senja - Niki Aida, author 652867; Nik Faridah Nik Mahmud, editor 652868 (Kuala Lumpur : Samudera Klasik Venture Sdn. Bhd., 2008)
Nur Emylia adalah seorang aktivis masyarakat yang juga merupakan seorang wanita korporat yang berjaya dan telah berumah tangga. Dalam meneruskan kelangsungan hidup yang tidak kunjung padam, dugaan demi dugaan telah merintangi laluan hidupnya. Kecewa ditinggalkan sepi oleh Azam Ashraff kekasih pertama, atas desakan orang tua membuatkannya derita. Dalam kecewa ditinggalkan kekasih, jodoh tetap hadir buat dirinya. Kasih suami yang mula mewangi semakin pudar dan beralih arah. Ternoktah sudah sebuah ikatan suci. Hanya sepasang cahaya mata pengubat hati yang sepi. Kasih pertama kembali menyeri. Azam Ashraff yang telah berumah tangga teruja untuk menyambung cinta yang dulunya tidak kesampaian. Belum sempat merasa bahagia, dugaan datang lagi menyapa hidup mereka berdua. Emylia dan Azam terlibat dalam kemalangan ngeri. Emylia koma dan terlantar di hospital lebih tiga bulan lamanya. Manakala Azam pula meninggal dunia. Sedar dari koma, dia telh m ual dicintai oleh doktor yang setia merawatnya saban hari. Pada masa yang sama bekas suaminya Helmi terlantar sakit dan akhirnya dijemput ilahi. Dr. Hisyam Nazrin dalam diam menyintai Nur Emylia dan ingin dicintai oleh wanita yang mirip wajah arwah tunangnya. Janji Tuhan, pasti ada hikmah disebalik peristiwa yang berlaku. Allah telah menguji kekuatan jiwa Emylia ketika itu. Sudikah dia menyambut cinta Dr. Hisyam Nazrin? Adakah ELEGI RINDU DI HUJUNG SENJA MEMBAWA SENJA membawa noktah bahagia ke dalam hidupnya? Hanya qada dan qadar penentu segalanya.