RAJA BERPELEMBAGAAN MALAYSIA : Raja-Raja Melayu & YANG DI-PERTUA NEGERI ABAD 21 - Pejabat Perdana Menteri 651992; Kementerian Dalam Negeri 651991; Kementerian Pendidikan Malaysia 651990; Majlis Buku Kebangsaan Malaysia 2728; Bahagian Teknologi Sumber Pendidikan 651989 (Kuala Lumpur : Kaedah Kota Management, 2023)
Pemerintahan beraja di Malaysia dikatakan paling unik berbanding negara lain yang mengamalkan pemerintahan beraja. Ini kerana di negara-negara berkenaan takhta pemerintahan terus kekal dikuasai waris tetapi di Malaysia, Raja yang memegang jawatan sebagai ketua negara atau dikenali sebagai Yang di-Pertuan Agong bertukar mengikut giliran dalam kalangan sembilan Sultan atau Raja yang memerintah negeri. Buku ini iterbitkan sebagai panduan dan rujukn di Jabatan, Agensi Kerajaan Malaysia atau sebagai bahan bacaan tambahan kepada seluruh Institusi Pendidikan Negara serta semua rakyat Malaysia amnya, supaya lebih mengenali Institusi Raja-Raja Melayu dan demokrasi berparlimen. Malahan bahan-bahan penulisan mengenai kedaulatan dan keagongan Institusi Raja- Raja Melayu masih lagi berkurangan untuk dijadikan sumber rujukan dan ketahaman kepada generasi yang pelbagai kaum kini. Kefahaman atau pengetahuan generasi muda mengenai negara demokrasi berparlimen dan Raja Berperlembagaan di Malaysia masih rendah dan memerlukan lebih banyak pendedahan, supaya ramai generasi muda lebih memahami tamadun bangsa dan sejarah dengan baik. Perkara asas perlu difahami rakyat Malaysia sekali gus membantu mereka mengelak, menghina atau mengeji kedaulatan negara. Penerbitan ini merupakan satu daya usaha murni bagi menyemaikan semangat kasih sayang rakyat dengan Institusi Raja Raja Melayu berdasarkan kepada pepatah, "RAJA DAN RAKYAT BERPISAH TIADA". Institusi beraja di Malaysia merupakan satu institusi yang unik dalam menghubungkan imej dan identiti Malaysia di mata dunia. Institusi ini menjadi warisan terpenting di Malaysia bukan sahaja kerana adanya pemerintah yang bergelar Yang di-Pertuan Agong, Sultan ataupun Raja malah mempunyai produk warisan Diraja berbentuk ketara dan tidak ketara yang diwarisi sejak abad ke-15 lagi. Sudah tentu kita amat mengharapkan kerajaan terus menjaga kedaulatan institusi beraja, kedudukan Islam sebagai agama negara serta semua institusi islam berjalan seperti dihasratkan Perlembagaan Persekutuan di bawah naungan Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu. Diharapkan dengan terbitnya buku 532 muka surat yang didokumentasikan secara asas maklumat tentang Raja-Raja Melayu di sembilan buah negeri, dan Tuan-Tuan Yang Terutama di empat buah negeri pada abad ke-21 ini akan meningkatkan pengetahuan sejarah mengenal Raja-Raja Melayu di kalangan rakyat dan menjadi bahan rujukan sejarah yang penting bagi semua lapisan masyarakat.