HAJAT : PANDUAN MENCAPAI HASRAT - Muhammad Isa Selamat, author 186877 (Kuala Lumpur : DARUL NU'MAN, 1999)
Cita-cita dan harapan merupakan fitrah manusia dalam memenuhi hasrat kehidupan. Ketika keinginan terhadap sesuatu dapat memenuhi keperluan hati, maka senyuman kedamaian menghiasi jiwa dan raga. Seandainya kegagalan merambah cita-cita, maka bagaikan kabus tebal menyelubungi seluruh cakrawala minda yang menjanjikan kemurungan dan kehampaan. Solat Hajat dikerjakan ketika menyatakan keinginan, kehendak atau keperluan kepada Allah. Sesiapa yang merasa terdesak đalam suatu urusan mahupun merasa perlu dalam kemaslahatan dunia atau agamanya, maka hanya dengan menyerahkan segalanya kepada Ilahi akan membuahkan nikmat terhadap segala yang đihajati. Semoga buku ini dapat memberikan panduan bagi kaum muslimin dalam mencapai hajatnya dengan cara mendekatkan điri kepada Ilahi, insya Allah.