MENDIDIK MENTAL ANAK - Amina Noor, author 260343 (Kuala Lumpur : Darul Nu'man, 1996)
Pembentukan peribadi anak banyak dipengaruhi perpaduan di antara baka dan bakat kedua orang tua. Keadaan alam sekeliling juga turut mempengaruhinya. Tugas anak memperhatikan tindak tanduk ibu bapa mereka semenjak kecil lagi, itulah yang dikatakan proses pembelajaran dunia kanak-kanak. Tugas ibu bapa pula adalah membina asas yang kukuh dalam menyemai jiwa anak kepada kebanaran. Mendidik mental anak-anak agar tetap normal dan sihat merupakan aaspek terpenting dalam rumahtangga. Apapun bentuk kehidupan keluarga, didikan agama yang sempurna, ibu bapa yang soleh dapat mengimbangi keadaan dalam usaha mendidik dan membesarkan anak-anak yang sihat baik fizikal mahupun mental. Semoga buku ini dapat menyumbang beberapa tips dalam membina anak ke arah yang diredhaiNya, insya Allah.