Roh : suatu analisa tentang roh-roh orang mati dan orang hidup - Ibnul Qayyim, author 531217; Syed Ahmad Semait, translator 174762 (Singapura : Pustaka Nasional Pte Ltd., 2007)
Buku ini membicarakan tentang ROH, atau NYAWA, atau JIWA, yang mempunyai pertalian rapat dengan kehidupan anda. Mungkin anda tidak pernah mermberikan perhatian penuh terhadap ROH anda, melainkan apabila anda ditimpa penyakit yang berat, atau penyakit yang kronik, yang mana anda bimbang ROH anda akan pergi meninggalkan tubuh anda. Sebab apabila ROh meninggalkan tubuh, bererti anda akan mati, dan tubuh anda akan rosak dan hancur binasa. Tetapi, di mana agaknya ROH itu akan pergi sesudah berpisah dengan tubuh?! Di sinilah para alim-ulama, para cendekiawan dan ramai manusia dari segala lapisan bangsa meneliti dan cuba mnemperkatakan sesuatu tentang ROH itu, ada yang betul, ada yang samar-samar dan banyak pula yang menyeleweng dan salah. Buku ini merupakan rangkaian ide-ide manusia yang membicarakan tentang ROH yang telah dikumpulkan oleh Ibnul Qayyim, lalu diberikan komentarnya yang berguna sekali, di samping memberikan pandangan-pandangan yang bermanfaat sekali di merata liku-liku ROH, dan apa yang dikatakan orang mengenai ROH dengan berpandukan hujjah-huijah dari Al-Quran, Hadis Nabi, kata-kata para sahabat dan tabi'in serta menghujjah kata-kata yang salah dan menyeleweng itu dengan dalil-dalil yang bernas. Buku ini sangat penting sekali untuk anda kerana dia embincangkan tentang diri anda dan ROH yang gannya anda melalui penghidupan ini dan penghidupar adah mati nanti, Bacalah buku ini dengan teliti, niscaya ada akan menambah pengetahuan di luar dugaan anda!