Kajian perpindahan haba pada sistem pemungut suria - 327728 Liew, Henley Yun Hee (1991)
Tujuan ujikaji ini adalah untuk mengkaji perpindahan haba bagi plat pemungut mendatar dan menentukan halaju jisim air di dalam tiap-tiap jalur. Pengumpulan data menggunakan termokopel (Jenis K), penguat termokopel (AD595AD) dan ATD keluaran Keithley Das. Pengukuran suhu adalah dibuat secara automatik manakala pengukuran kadar pengaliran jisim air dibuat secara manual. Satu permodelan komputer dibuat untuk memproses data ini. Hasil dari eksperimen menunjukkan bahawa pengaliran jisim air tinggi dijalur yang paling jauh dari titik air masuk dan beransur rendah sehingga ke jalur yang dekat pada titik air masuk. Pekali perpindahan haba keseluruhan untuk plat pemungut ini adalah pada julat 461.64 dan 160.55 W/m2.oC. Nilai ini tinggi kerana sumber haba yang diserap oleh air adalah dari perolakan haba udara panas pemungut, perpindahan haba dari plat logam pemungut dan pancaran haba dari sekeliling. Pekali perpindahan haba perolakan paksaan mempunyai nilai 6.0 hingga 2558.8 W/m2.oC.