Proses ubah syarat dan pecah sempadan lot 78, Mukim Sungai Seluang, daerah Kulim - 282235 Sharifah Mariam Yang (Sekudai : UTM, 1993)
Dalam memajukan sesuatu pembangunan tanah, proses yang berperingkat-peringkat perlu dilalui. Permohonan untuk proses ubah syarat dan pecah sempadan merupakan salah satu proses pembangunan tanah yang perlu dilalui secara berperingkat-peringkat. Masalah kelewatan dalam proses permohonan ubah syarat dan pecah sempadan adalah berpunca dari samada jabatan terlibat atau dari pemohon sendiri. Di pihak jabatan terlibat, sering berlaku kelambatan dalam mengemukakan ulasan dan pandangan, dan pihak urusetia menghadapi masalah kekurangan kakitangan teknikal. Setiap jabatan terlibat mengambil masa yang lama untuk memberi ulasan.Kelewatan juga berpunca dari pemohon sendiri di mana pemohon tidak mempunyai inisiatif untuk berjumpa dengan jabatan-jabatan terlibat bagi mempercepatkan proses yang dijalankan. Ke arah penyelesaian masalah ini, telah dikenalpasti dua pendekatan iaitu strategi jangkapendek yang lebih kepada memperbaiki masalah-masalah semasa yang melibatkan semua pihak dan strategi jangkapenjang lebih khusus kepada pihak urusetia sendiri. Dengan perlaksanaan cadangan tersebut diharapkan akan dapat mengatasi atau mengurangkan masalah kelewatan dalam proses permohonan ubah syarat dan pecah sempadan di kawasan kajian.