Kemungkinan banjir maksimum bagi Malaysia - 315143 Muhamad Nordin Zakaria (Sekudai : UTM., 1993)
Banjir adalah merupakan suatu bencana alam yang lumrah di Malaysia. Oleh yang demikian, Malaysia memerlukan satu perancangan dan rekabentuk hidrologi yang meluas. Perancangan dan rekabentuk hidrologi yang meluas selalunya memerlukan penilaian keupayaan banjir maksimum (PMF). Penilaian ini dibuat berdasarkan suatu penilaian yang berpadanan dengan segala kemudahan yang sediada. Kesesuaian untuk PMF adalah kemungkinan curahan maksimum (PMP). PMP adalah kedalaman tertinggi teori hasil dari curahan untuk satu tempoh tertentu, kemungkinan fizikal di atas satu kawasan ribut hujan bersaiz tertentu pada lokasi georafi yang khusus dan pada satu masa tertentu pada tahun ini. PMP juga adalah ragam dan tempoh agihan di atas kawasan saliran itu yang memaksimumkan airlarian permukaan. Keputusan ribut yang mana ia menghasilkan PMF dari satu kawasan saliran yang khusus adalah dipanggil kemungkinan ribut hujan maksimum (PMS). data-data anggaran PMP untuk seluruh Malaysia adalah diperolehi dari Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS). Segala kriteria dan langkah-langkahnya adalah berdasarkan kepada Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan (NWS) dan Laporan Hidrometeorologi (HMR), 1982 untuk Amerika Syarikat. PMF pula adalah dikira dari airlarian dari PMS dengan menggunakan satu curahan yang berpadanan dengan airlarian berdasarkan kepada HEC-1 (Pusat Kejuruteraan Hidrologi, 1981) bagi Amerika Syarikat.