Mengkaji proses penghasilan biji kopi : keutamaan kaedah pengeringan /
Kajian yang dijalankan dalam projek ini adalah merupakan satu kajian bekenaan dengan proses untuk menghasilkan serbuk kopi asli atau campuran daripadabuah kopi basah (kopi jambu). Ia tertumpu kepada proses-proses yang terlibat dan juga kaedah yang dijalankan untuk menghasilkan serbuk kopi tersebut.K...
Main Author: | |
---|---|
Format: | |
Published: |
Sekudai : UTM,
1993
|
Subjects: |
Summary: | Kajian yang dijalankan dalam projek ini adalah merupakan satu kajian bekenaan dengan proses untuk menghasilkan serbuk kopi asli atau campuran daripadabuah kopi basah (kopi jambu). Ia tertumpu kepada proses-proses yang terlibat dan juga kaedah yang dijalankan untuk menghasilkan serbuk kopi tersebut.Kaedah pengeringan yang sedia ada di gunnakan di Malaysia aiaitu untuk mengeringkan buah kopi kepada biji kopi juga dikaji. Ia melibatkan jenis, tempoh, kaedah dan masalah-masalah pengeringan yang sedia ada. Cadangan untukproses pengeringan buah kopi bagi menggantikan proses lama juga dilakukan,walau bagaimanapun perbincangan hanyalah secara umum sahaja iaitu tiadasebarang rekabentuk dihasilkan atau dianalisa. |
---|